torsdag 10 september 2009
Victoria Benedictssons dagböcker - tolkade av "tyskvän"
Den här jättefina boken från 1949 köpte jag idag för en tjuga. Det är Victoria Benedictssons livshistoria och berättelsen om hennes romans med Georg Brandes, litteraturkritiker och en av sin tids viktigaste kulturpersonligheter. Boken är byggd kring hennes dagböcker som jag länge varit nyfiken på, men aldrig fått tillfälle att läsa. (De finns dock lättillgängligt på pocket.) Några charmiga foton innehåller boken också.
Jag har dock vissa reservationer när det gäller författaren, Fredrik Böök. Han var kritiker, professor i litteraturhistoria och ledamot i Svenska Akademin. Problemet ligger i Bööks politik, han var nämligen en ”tyskvän” och tog ställning för Nazityskland både före, under och efter andra världskriget. Han kritiserade i och för sig antisemitismen, men hur fasen kan man läsa en bok av någon som försvarade tidens bokbål med orden:
"Elden är ett renande element, och midnattsbålet framför universitetet får utan tvivel många verkningar, som blott den förtorkade fackmannen, den bornerade estetiska specialisten kan vara hågad att beklaga".
Han ogillade också min favorit Hjalmar Söderberg och skrev så här om ”Den allvarsamma leken”: "Det är som att [Hjalmar Söderberg] tömt byrålådorna på allt gammalt krafs". Så jag vet inte vad jag ska tro. Min inställning har ju alltid varit ”Alla lika, alla olika”.
Hur det blev kommer så fort jag läst ut boken. Inte någon av er som läst den?
Etiketter:
Fredrik Böök,
Georg Brandes,
nazism,
rasism,
Victoria Benedictsson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Har inte läst den, men du gjorde mig väldigt sugen på fröken/fru Benedictssons dagbok. Och jag håller med dig, det är så himla svårt att ta någon på allvar som hyser så hemska åsikter i övrigt. Minns när jag läste italienska på su, så fick vi läsa en bok som hette "il fu mattia pascal" av pirandello. I samma andetag som vi fick reda på att den skulle läsas, så sade läraren även att han var en hängiven fascist på sin tid (mussolini-tiden) och hade en hel del extremfascistiska åsikter. Om hon bara hade väntat till efter läsningen med att säga det, så hade boken blivit bättre. För dålig var den inte. Men någon som gillar Hjalmar Söderberg kan helt ärligt inte ha många hjärnceller i huvudet. ;)
Den boken har även jag- (den blev säkert inköpt av min mamma (och jag kan tillägga att hon inte var ett dugg trakterad av Bööks idéer- däremot var hon intresserad av både Benedictsson och Brandes). I boken finns ett tidningsurklipp med en recension från den 4 jan 1950 "Dålig doft kring bra bok"- jag citerar de första raderna" Svenska akademin har genom sin sekreterare låtit meddela att den inte har något att göra med Fredrik Bööks bok om Victoria Benedictsson och Georg Brandes." Tyvärr framgår det inte vem som skrivit recensionen.
Margareta Sjögren har också skrivit en bok om Benedictsson "Rep utan knutar"- vill minnas att jag tyckte att den var läsvärd.
Ingrid - Aha, intressant! Framgår det i recensionen varför Akademin inte ville förknippas med boken, är det endast på grund av Bööks person eller ogillar de själva boken som sådan?
Jessica - svensk titel på Pirandellos bok?
När jag läser igenom recensionen förstår jag det som om att boken i sig får goda vitsord- det är "hur Böök har burit sig åt" som är problemet. Han anklagas för att ha "lurat till sig Brandes brev till VB (från Brandes dotter) och dessutom ville Böök att boken skulle gå som följetong i Damernas värld.
" Det måste nog slås fast att om någonsin en god och aktningsvärd och riktig sak blivit grymt misshandlad av sin handhavare, så är det denna aktpublikation om Victoria Benedictsson och Georg Brandes".
Har googlat lite, på svenska verkar Pirandellos bok heta "Salig Mattias Pascal". Den fanns på bokbörsen om du är intresserad, även om jag måste säga att den inte var bra, mest helt okej i mina ögon. Men den behandlar ett intressant ämne: Att välja att bli anonym och börja på nytt där ingen vet något om en.
Tack till er båda för informationen!!
Skicka en kommentar