måndag 23 november 2009

Innebörden av ett fast bokpris


Mats Söderlund, ordförande i Sveriges författarförbund har skrivit en intressant och viktig, om än aningen spretig, debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Söderlund förespråkar ett återinförande av det fasta bokpriset, något som fortfarande finns kvar i ungefär hälften av EU:s medlemsländer, men som i Sverige försvann redan 1970. Ett fast bokpris betyder att bokförlaget själva sätter bokhandelns pris på sina böcker som sedan gäller under en bestämd period. När det 1997 diskuterades kring ett gränsöverskridande fast bokpris inom EU skrevs denna formulering som jag tycker väl sammanfattar idéerna bakom konceptet:


Europeiska Unionen (…) erkänner den betydelse ett antal medlemsstater tillmäter fasta bokpriser som ett medel att i konsumenternas kulturella intresse upprätthålla och främja mångfald och stor tillgång på böcker samt att dessa medlemsstaters nationella myndigheter, på grundval av detta kulturella allmänintresse, har accepterat den begränsning av konkurrensen som ett fast bokpris innebär(.)


Vi ger alltså upp en liten bit av den fria marknaden, men vinner istället ett starkare kulturklimat med alla dess positiva konsekvenser, vilket i alla fall i denna vänsterpojkes öron låter som ett bra byte. Söderlund menar i sin debattartikel att ett fast bokpris är en nödvändighet i en tid som vår, då många bokförlag går på knäna på grund av bokhandelskedjors krav på rabatter, då den smalare litteraturen blir allt mer sjukligt anorektisk och den breda litteraturen allt fetare om rumpan, då bokmarknaden kontrolleras av KF och Bonnierskoncernerna. Ett fast bokpris har varit på tapeten många gånger förut, bland annat i samband med att bokmomsen sänktes 2002.


Söderlund, i egenskap av ordförande för Sveriges författarförbund, talar för landets samlade skribenter och för över diskussionen till drömmen om en digitaliserad svensk bokskatt och förbättrade författaravtal. Han spär inte på orden när han uppmanar Lena Adelsohn Liljeroth till handling:


Under tiden väntar vi på att kulturministern ska sluta fjäska för sin marknadsfixerade chefsideolog, var han nu finns, och börja agera på sin magkänsla för dem som skapar kultur, som jag är övertygad om att hon har. Utmaningen att ge Sverige ett eget digitalt bibliotek borde vara en av de första hon tar tag i. Det kommer att kosta, men är en historisk insats som måste göras nu. Snart har marknaden tuggat sönder hela beståndet. (…) Och hon borde visa det mod och civilkurage som krävs för att återinföra fasta bokpriser.


För mig personligen vore det toppen med ett fast bokpris, för då slipper jag den pinsamma situationen att sälja Dan Brown för omkring hundringen mer än närmsta grannen Pressbyrån. Det är lockpriser, gott folk. De vill få er att köpa dubbeldaim också! Vi får se hur det går, hoppas på en fortsättning på kultursidorna om inte annat.

Inga kommentarer: