onsdag 14 april 2010

Bra bok om serielegend


I går läste jag Daniel Raeburns bok om Chris Ware, amerikansk serietecknare extraordinaire, vars mest kända verk är ”Jimmy Corrigan – the smartest kid on Earth” (rekommenderas varmt). Ware är vansinnigt yrkesskicklig, antagligen USA:s förnämsta seriehantverkare och nyttjar alla vapen i en serietecknares arsenal: ord och bild, färg och form, berättarteknik och symbolik, rytm och komposition, ja och så vidare. Under mer än tjugo år arbetade han metodiskt för att utveckla sin konst, utan erkännande och utan större finansiell ersättning.



Han inspirerades av serier från första hälften av 1900-talet, som Krazy Kat och Gasoline Alley, vars skapare var fullärda när det gällde seriesidans komposition och berättarteknik. Raeburn exemplifierar med sidor ur Wares verk, för att belysa både yttre påverkan från gamla mästare och de tekniker Ware utvecklat själv. Dessa detaljerade genomgångar är ögonöppnande och djupt imponerande. Wares tekniker för att påverka läsaren är distinkta såväl som subtila, ofta är deras inverkan för oss omedveten, men alltid effektiv. Den stilla melankoli och fruktan för livet som Wares teckningar utstrålar är ögonblicklig.


Boken visar även exempel på Wares begåvning för design- och arkitekturkonst, konstruktion och skulptur och utdrag ur skissböcker. Genom intervjuer berättas konstnärens historia och syn på livet, musik och konst, både andras och sin egen. Det är genomgående intressant läsning och är man intresserad av design, berättarteknik och sagan om en sann auteur ska man leta rätt på denna bok.



Raeburn skrev tidigare om serieskapare i sitt zine "The Imp" som tyvärr lagts ned. Boken om Ware ser ut så här BTW:



Inga kommentarer: