onsdag 12 maj 2010

Black Hole - for realz!!


Har ni läst serietecknaren Charles Burns magnum opus "Black Hole"? Det borde ni. Det är en fantastisk, suggestiv skräckberättelse som utspelar sig på 70-talet i en liten stad i USA. En könssjukdom, som tar sig uttryck i ohyggliga mutationer, sprider sig bland stadens ungdomar, vilket tvingar de drabbade att söka sig bort från staden och in i skogarna runtom den. Det där låter kanske lite fånigt, men det är egentligen en väldigt fin historia om tonårens bördor, med magnifika, tungt tuschade teckningar av Burns. Rekommenderas å det varmaste.

I alla fall, fotografen Max Oppenheim och teatersminkören (egenligen "prosthetic artist", men vad kallar man en sådan i Sverige?) har i ett fotoprojekt återskapat några av de illustrationer som öppnar serieromanen, föreställande skolkort på de sjuka ungdomarna. Jag tycker att de lyckats väldigt väl, både med mutationerna och med 70-tals känslan (även om den känns lite mer konstlad i fotona). I approve!


Se fler här. Och kom nu aldrig och säg att jag aldrig gjort något för er, jag som är magsjuk och allt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukt obehagliga foton! Men de är bra gjorda, även om de nog skulle varit ännu lite bättre om inte ungdomarna sett så tillkämpat superglada ut på dem (fast det kanske amerikansk skolungdom gör på alla sina skolfoton, vad vet jag).

Håller helt med om de varma rekommendationerna av "Black Hole" förresten.

Vettets väktare sa...

Jag håller med, förstår inte riktigt varför de gjort dem så himla glada. Kanske blev inte kontrasten tillräckligt stor annars? Om de sett lite småledsna ut (som Burns original) ser de kanske bara ut som monster. I boken fungerar ju bilderna som en slags före/efter-foton, då bilderna visas även i icke-muterat tillstånd.