torsdag 21 april 2011

Tack gubbar!

Tack Daniel Boyacioglu och Malte Persson för att ni hjälper mig introducera mina nior till haiku respektive sonetten:

Modern haiku av DB:
Ni folkölsfolket
spyr ner vår tunnelbana
och kliver sen av

Ni folkölsfolket
spyr ner vår tunnelbana
och vi städar rent

Modern sonett av MP:
Som vore en station en väldig lunga
och människorna luft den långsamt andas
(envar en molekyl som omärkt blandas
med alla andra i en större klunga)

så töms och fylls perrongen i den tunga
andhämtning som, om ett stämband fanns
hängt i stationens hals, gav oss en chans
att en gång höra underjorden sjunga.

Och kunde underjorden sjunga steg
ur djupets strupe väl en stengästs bas
förkunnande vår art av undergång;

och kunde underjorden sjunga teg
väl vi som vävts av stoft och vind och gas
som satts i svängning av en sådan sång.
Förolämpar jag mina elever, då jag hoppas att dikter om deras urbana vardag ska locka in dem? Det är inte utan att man undrar hur många lärare som använt Boyacioglu i sin undervisning och jag lär knappast vara ensam om att hoppas på Persson. Äsch, det är väl okej att vara en vandrande kliché i början av sin lärargärning? Kavajen har ni ju redan sett...

måndag 18 april 2011

Podcast #5: Du var verkligen snygg i bikini!

Så var det dags för sista delen i podcastserien "Podden som vrider upp världen" om Haruki Murakamis roman. I detta femte avsnitt avrundar jag, Kafka på jobbet och A Fraction of the Web vårt samtal, sakligt och nyktert. (Märker ni skillnaden? Vi med...)

Avsnittet hittar ni här!

PS. Podcastandet är ett pågående experiment, berätta gärna vad ni tyckte fungerade och inte fungerade, vad ni önskar av oss i framtiden, osv. Vi har tyckt oss kunna konstatera att fem avsnitt om en och samma bok är lite för långt, speciellt med en sådan frustrerande läsning som Murakami visade sig vara. Håller ni med om det? Skulle ni hellre lyssna på enskilda podcasts om enskilda böcker? Kom gärna med idéer och uppslag, antingen som kommentarer på bloggen eller skicka e-post. DS.

måndag 11 april 2011

Podcast # 4: Return of the Kemtvättsägarn


Nu är det dags att presentera del fyra i vår podcastserie om Haruki Murakamis "Fågeln som vrider upp världen". Den hittar ni här!

Erkänn bra?

torsdag 7 april 2011

Kvar i brunnen...


Om ni undrar var jag är, så känns det som att jag fortfarande är fast i Murakamis uttorkade brunn. Jag är helt slut efter podd-äventyret (alla avsnitt inspelade och klara!) och den lilla energi jag har går åt till att planera lektioner. I måndags presenterade jag hela jädra litteraturhistorien för en klass nio och det gick bättre än förväntat. Fick en spontan applåd när jag var klar, vilket var oerhört gulligt.

På tal om mina fina elever, är det någon som kan rekommendera en samling med skräckhistorier på engelska som passar att läsa högt för sjunde klassare? På engelska, mind you. Alla förslag uppskattas.

Lovar att återkomma snart...

måndag 4 april 2011

Podcast #3: Kan... inte... sluta... tolka!

Gooo' vänner!!!

Här är länken till del tre av vår podcast om Haruki Murakamis "Fågeln som vrider upp världen". Detta avsnitt blev roligt och bra det med, har jag nöjet att meddela. Jag vet att det var en del av er där ute som tvivlade på det (Hej mamma!), men vi lyckades!


Som vanligt, lyssna direkt på datorn genom att klicketiklicka på länken, eller högerklicka och ladda ner avsnittet till din iPod.


PS. Skojade bara om mamma. DS.